Sziget Festivali’nin 25. Yılı!

Sziget Festivali’nin 25. Yılı!

Sziget Festivali, nam-ı diğer ‘’Özgürlük Adası’’, bu yıl da 7 gün boyunca 100’den fazla ülkeden gelen 500.000 üzerinde Szitizen’ı ağırlamaya hazırlanıyor.

Bu yıl, Sziget Festivali her zamanki gibi müzik, tiyatro, sirk, dans ve bir çok aktivite ile rengarenk ve capcanlı geçecek. Dahası, festivali Avrupa’nın en heyecan verici başkentlerinden biri olan Budapeşte çevreliyor. Bir haftalık festival-tatili Sziget için indirimli biletler için son gün 31 Mayıs.

İlk Sziget Festivali, 1993 yılında organizatör Károly Gerendai ve müzisyen-şair Péter Sziámi Müller tarafından yapıldı. O zamandan beri, Sziget oldukça heyecanlı bir yola girdi. 1993 yılında, festival 43.000 kişilik bir kitleye 200 müzik, 80 film ve 40 tiyatro performansı sundu. Geçtiğimiz yılki festivalde ise 50’den fazla etkinlik sahnesinde 1000’e yakın programı 496.000 kişiye sundu. Yükselen rakam yalnızca program ve ziyaretçi sayısı değil, aynı zamanda bütçesi de oldu. 7 günlük etkinliğin 1993 yılındaki bütçesi 83.000 Euro’dan bu yılki bütçesi 2.2 milyon Euro’ya kadar yükseldi.

 

Sziget bir grup arkadaşın kültürel bir piknik organize etmesi ile başladı ve günümüzde iki kere olmak üzere ‘Avrupa’nın En İyi En Büyük Festivali’, ‘En iyi Line-Up Festivali’ ve ‘Sanatçıların Favori Festivali’ ödüllerinin sahibi oldu.

 

Sziget, yalnızca Macaristan’ın en büyük turist odağı değil aynı zamanda Macaristan’ın en çok tanınan markası haline geldi. Her yıl 100’den fazla ülkeden Macaristan’a gelen Szitizen’ler, Sziget’e katılmanın yanı sıra, geldiklerinde 42 milyon Euro’nun üstünde para harcamaktadır. Sziget Festivali, Macaristan’da kişi başına düşen milli gelirine son 24 yıl içerisinde 320 milyon Euro’luk katkıda bulundu. Sziget bütçesinin yalnızca %1’lik kısmı kamusal fonlardan gelmektedir ve festival 16 milyon Euro’dan fazla vergi ödemektedir. Bu yılki festivalde, organizatörler 8 milyonuncu katılmıcıyı festivale beklemektedir.

 

Sziget’in başarısında, son 24 yılda aldığı ödüllerin gururunu taşımasının yanı sıra, en büyük başarısı insanlara Sziget’i anlatmak ve 7 gün süren bu özel ve eşsiz anıların yaşanmasına sebep olmaktır. ‘’Özgürlük Adası’’ olarakta bildiğimiz Sziget Festivali kurucusu Károly Gerendai’nin sözleri ile: ‘’Ne zaman Sziget’in içeriği ve programı hakkında konuşsak, yalnızca sahne alan isimlerin konserlerinden bahsetmiyoruz, benzeri yapılamaz yüzlerce küçük, renkli, olağanüstü ve eşsiz programlardan da bahsediyoruz. Bu programlar, yalnızca Szitizen’ler tarafından ada içerisinde gezinip, kayboldukları anlarda hissedilebilir ve gözlenebilir. İşte bu programlar ‘Sziget ruhunu’ ortaya çıkaran programlardır.’’

 

Sziget’in program yapısı dünyadaki en çeşitlilerinden biri. Büyük sahnelerin yanı sıra, Sziget’te 17 yıldır dünya müziği sahnesinde dünyanın her yerinden gelen renkli ve canlı müzisyenleri ağırlıyor. Festival, her zaman Romen kültürünü de anlamaya ve hissetmeye çalışmıştır, Romen müziği ise on yıldan beri festivalde yer almaktadır.

Sziget aynı zamanda LGBTQ topluluğuna da muhteşem ve farklı şovlarla, film gösterimleri ve panellere festivalin en önemli mekanlarından biri olan Magic Mirror’da yer vererek destek veriyor.

 

Macar kültürü de Sziget’in en önem verdiği kültürlerden biri, bu yüzden festivalde Macar kültürüne adanmış Hungarikum Kasabası’nda Macar kültürüne dair birçok şeyi deneyimleyebilirsiniz.

 

STK’lar, 25 yıldır Sziget’in bir parçası olarak adada yer alıyor. Szitizen’ler Macaristan ve dünyanın farklı yerlerinden gelen STK’larla burada tanışabilir.

 

Engelli Szitizen’ler de bu yıl her zamanki gibi adaya kolayca gelebilir, üstelik bu yıl Let’s Go Out Association’dan da yardım alarak.

 

Festivalin kalbinde, her yıl Dev Sokak Tiyatrosu göz alıcı performanslara ev sahipliği yaparken, birçok başka sokak tiyatrosu ve sirk performansları da festivalin vazgeçilmezlerinden olarak yine bu yıl programa dahil olacak. Sziget hissiyatının önemli bir parçası olan klasik ve jazz müziğe adanmış sahneler de her zamanki gibi Sziget 2017’nin bir parçası olarak yer alacak.

 

Tamás Kádár, Sziget Kültür Yönetimi’nin CEO’sunun sözleri ile: “Art of Freedom, bu yıl yine yüzlerce başvuru aldı. Projeye başvuranlar bizleri inanılmaz bir hayalgücüyle dolu bir dünyaya götürüyor. Bu projeler, adada dev enstelasyonlar ve heykeller olarak görülebilir. Heyecanlı sanatçılar sayesinde, Sziget bu yıl da sanat enstelasyonları ile dolup taşacak.’’

 

Sziget her yıl çevreyi korumak için çalışmalarını arttırıyor. Bu yılın bu alandaki temel odak noktası, su israfına bir çözüm bulmak. Bu nedenle gerekli tüm yetkileri aldıktan sonra Sziget çeşitli operasyonlar için kullanılan içilebilir su miktarını azaltmaya başlayabilecek. Planlara göre, Tuna nehrinin suyu, toz azatlma veya veya balas tanklarına ağırlık sağlamak için kullanılacak. Geçen yıllardaki radikal değişiklikler sayesinde 2016 yılında günlük olarak 150 metreküp geri dönüşümlü atık toplanmış ve bunun %35'i yeniden kullanılmıştır.

 

Bu yıl 5 adet geri dönüşüm merkezi ve 150 adet geri dönüşün noktası Szitizen’ları alanda bekliyor olacak. Szitizen’lar atıklarını merkezlere bırakıp karşılığında hediyeler alabilecek.

 

Ekstra olarak, geçen yıl 2000’den fazla çadır ve kamp malzemesi adadan toplanmış ve yardım kuruluşlarına bağışlanmıştır. Bu yıldan itibaren ise, alanda tüm yemek hizmeti veren noktalar, geri dönüşüme uygun malzemelerden elde edilen yeme – içme malzemeleri kullanacak. Alanda, ticari birimlerin hiçbiri plastik torba kullanmayacak.

 

Festivalin sürdürülebilirliğinin geliştirilmesinin yanı sıra, Sziget önemli mesajlar taşıyor. 2017’de Sziget, Yourope- The European Festival Association tarafından  başlatılan Take a Stand programına da dahil oldu.  The program, festivale katılan gençlerin kamusal hayata destek olmasını amaçlıyor. Burada değinilen ana noktalar, kültürel tolerans, azınlıklara karşı birliktelik ve ortak öğrenmeye açıklılık. Sziget dışında, Roskilde, Exit veya Lollapalooza gibi festivaller de bu programa katıldı.

 

Bu yıl Sziget, dünyanın önde gelen mesajlaşma uygulaması olan Viber ile güçlü bir ortaklık olan Mission: Szitizen by Viber ile ortak oldu. Sziget severler, Viber tarafından ortaya atılan görevleri tamamlama fırsatını yakalayabilir ve festivalde VIP deneyimi ve farklı hediyeler kazanma şansına sahip olabilir.

 

Viber ve Sziget birlikte festival iletişiminin geleceğini inşa etmeye devam ediyor ve unutulmaz bir festival deneyimi yaşatıyor. Tüm Sziget severler Viber ile eşsiz bir festival yolculuğuna çıkavilir ve Sziget’in chat bot’u sayesinde parti atmosferini gerçek hayatta tatma şansını bulabilir: http://chats.viber.com/sziget

 

„Viber ve Sziget, 2016 yılında uzun dönemli bir startejik ortaklığa adım attılar ve yenilikçi teknolojileri kullanarak, Sziget severleri daha önce akla gelmemiş deneyimleri yaşamaya yaklaştırmayı hedefliyor.

 

 

Sziget Festivali Hakkında

Sziget Festivali 23 yıldır sunduğu geniş yelpazeli müzik ve kültürel etkinlik programlarıyla 7 gün aralıksız evam eden Avrupa’nın en büyük festivali! Budapeşte'nin kalbinde yer alan Obuda adasında 72 hektar ormanlık bir adaya kurulmuş olan Sziget festivalinde; 496.000 festivalsever, 50’den fazla sahnede seyredecekleri dünyaca ünlü sanatçıların yanı sıra içeride bir çok eğlence ve süpriz ile karşılaşacak. İnanılmaz dev sokak tiyatroları, enstalasyonlar, Sziget sirki, Sziget plajı, Luminarium, barlar sokağı ve Irish pubların yanı sıra evlenme çadırı, tarot labirenti, masaj salonu ‘’Özgürlük Adası’’nda karşınıza çıkacak supriz etkinliklerden sadece birkaç tanesi!

 

Bir hafta boyunca hem festival keyfini hem de tatil imkanlarını bir arada sunan Sziget Festivali’nde bu yıl Macklemore & Ryan Lewis, Kasabian, P!nk, Gaye Su Akyol, Major Lazer, Wiz Khalifa, PJ Harvey, Alt-J, Metronomy, White Lies, Bubituzak ve çok daha fazlası yer alacak.

Tüm sanatçılar için http://szigetturkiye.com/programs/

 

Sziget 2017, her sene olduğu gibi renkli ve unutulmaz bir festival deneyimi yaşatmaya hazır!

Heyecanı daha fazla hissetmek için 2016 Sziget Festivali’ni özetleyen videomuza göz atın: Sziget 2016 Official Aftermovie

 

 

Sziget Türkiye Hakkında

Sziget Türkiye temsilciliği Good News Communications and Events tarafından yürütülmektedir. Sziget Türkiye, Sziget Festivali’nin Türkiye’deki tüm haklarına sahip olan ve bilet satma yetkisi bulunan resmi tek temsilcisidir. Sziget Türkiye’nin amacı Türk gençlerinin böylesine önemli bir festivali deneyimlemeleri için çalışmalar yapmanın yanı sıra ileride birçok Türk grubunun Sziget Festivali’nde sahne almasını sağlamaktır.

Bu zamana kadar Avea, Mey İçki, Anadolu Efes Grubu, Karnaval.com, Power Fm ile Sziget Festivaline yönelik özel projeler organize edilmiş, 2013 yılında Yeni Rakı’nın, Sziget Festivali’nin en önemli 3 sponsorlarından biri olması sağlanmıştır.

Sziget Türkiye'nin çaba ve çalısmaları sonucu, 2013 yılında 8’incisi düzenlenen Rock’n Coke Festivali’nin yabancı sanatçı organizasyonu, Avrupa’nın en çok tanınan ve bölgenin en büyük festival organizatörlerinden biri olan Sziget Festivali tarafından yapılmıştır.

2015 yılında Sziget Türkiye ve Karnaval.com işbirliği ile Karnaval.com Sziget Talent Turkey 2015 yarışması ile Türkiye’den Yok Öyle Kararlı Şeyler, 2016 yılında aynı yarışma ile Sattas sahne almıştır. Ceza, 2016 yılında Sziget Festivali Europe Sahnesi’nde headliner olarak sahne almıştır.

Biletler ve Sziget Festivali hakkında daha fazla bilgi için: Sziget Türkiye Resmi Web Sayfası